Let op!

Gepubliceerd op 16 januari 2022 om 15:48

De winter is het "topseizoen" om klitten en nog erger, viltplaten, te ontwikkelen.

In de winter zetten we de verwarming in huis aan, de luchtvochtigheid wordt daardoor droger (ideaal is tussen 50 en 60%). Door de drogere lucht wordt de vacht statischer, katten gaan vaker op fleecedekentjes liggen, die zorgen er extra voor dat de vacht statisch wordt.

De meeste katten kunnen zichzelf goed bijhouden met hun eigen tongetje. Die bezit een soort van haakjes waarmee hij de losse haren uit de vacht haalt. Katten met onder andere een overvloedige vacht, overgewicht, stress of (tijdelijke) gezondheidsproblemen (dit kan van gebitsproblemen tot gewrichtsproblemen zijn en alles wat daartussen zit) kunnen vaak hun vacht niet zelf onderhouden.

 

Door allerlei omstandigheden kunnen katten klitten krijgen. Van de ene klit, komt de andere en voordat je het doorhebt ontstaat er een viltplaat.

Als we de kat hierbij niet helpen kunnen ze op een gegeven moment de vilt zelf uittrekken, hierbij kan de huid scheuren. Je kunt je voorstellen hoe pijnlijk dit allemaal is.

Vilt doet erg veel zeer, het trekt aan de huid, veroorzaakt wondjes, is een ideale broedplaats voor vlooien en dergelijke.

Bij vachtproblemen waar je zelf niet uitkomt neem je best zo snel mogelijk contact op met een kattentrimster die kat- en huidvriendelijk en vacht besparend werkt. Vilt kan heel snel ontstaan!

 

In de volgende blog ga ik verder in op hoe je je kat het beste kunt helpen met zijn vachtverzorging in de winter.

 

Mijn kennis heb ik opgedaan bij het HKI in Bunnik, door docenten Hennie Schuit en Jet Bijen.

Dit is een beginnend stukje vilt: aan de buitenkat (zie eerste foto) lijkt er in eerste instantie niet zo heel veel aan de hand te zijn. De tweede foto laat zien hoe vilt eruit ziet tegen de huid. De laatste foto is het vilt gezien van de zijkant.

Op onderstaande foto's zie je volledige viltplaten die ik geschoren heb bij een kat.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.