Welke kat heeft hulp nodig bij de vachtverzorging: overgewicht

Gepubliceerd op 29 mei 2022 om 11:11

Overgewicht bij de kat, je zou denken: waarom krijgt een te dikke kat vachtproblemen? Buiten de medische (onder andere diabetes, hartritmestoornissen, leververvetting, ....) of gedragsmatige problemen die een kat ondervindt van overgewicht kan hij zich ook nog eens minder goed bewegen, waardoor hij zijn vacht minder goed kan onderhouden. Een te dikke kat is minder flexibel, en komt hierdoor slecht bij bepaalde plekken, in mijn salon zie ik dan in eerste instantie dat er klitten ontstaan op de flanken.

De gemiddelde kat wast zich 2 á 4 uur per dag, als hij dit door omstandigheden niet meer doet ontstaan er klitten, deze kunnen heel snel uitmonden in vervilte plekken. Buiten dat dit ontzettend pijnlijk is voor de kat, gaat het broeien onder de vilt laag en is het natuurlijke "verdediging legertje" (de microfilm die de kat beschermt tegen bacteriën, allergieën, ziektekiemen) weg. Dit zorgt er dus niet alleen voor dat de kat constant pijn lijdt, maar ook vatbaarder is voor ziektes of allergenen.

 

Een tijdje geleden heb ik het webinar " Een dikke kat is niet vet! Obesitas bij de kat" over overgewicht bij de kat gevolgd bij Katviseur, haar webinars worden rustig uitgelegd, zitten goed in elkaar en bevatten mooie foto's en filmpjes en Coby neemt alle tijd om vragen te beantwoorden. Zelf wist ik best veel over voeding bij de kat, maar ik heb kennis van haar Webinar gebruikt om dit blog tot stand te brengen.

 

In mijn salon weeg ik de kat altijd, om eventuele verschillen in gewicht op te merken. Merk je vachtproblemen op bij de kat, twijfel dan niet en maak zo snel mogelijk een afspraak bij een katvriendelijke en vacht besparend kattentrimster.

 

Mijn kennis heb ik opgedaan tijdens de lessen bij het HKI, door docenten Hennie Schuit en Jet Bijen en tijdens het webinar van Katviseur.

Katten met vervilting op de huid, soms zie je dit amper aan de bovenkant. Dit zijn trouwens niet perse katten met overgewicht, maar ter illustratie voor de onderliggende vervilting.

Op deze foto's zie je hoe erg de vervilting aan de huid heeft getrokken voordat het geschoren is.

Stuk afgeschoren vervilting / kat op de weegschaal.

In mijn archief heb ik geen foto's van katten met extreem overgewicht. Zoek in een zoekmachine op katten met obesitas.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.