Februari: maand van de gebitscontrole

Wilt u weten hoe het met het gebit van uw hond of kat gesteld is? 

Veel dierenartsen doen in februari mee aan de Maand van de Gebit controle. Dit is een landelijke campagne die erop gericht is gebitsproblemen bij je dier te ontdekken. Dierenartsen die hier aan meewerken zullen vaak een gratis gebit controle uitvoeren en advies geven over de gebitsverzorging van je huisdier. Soms zullen dierenartsen korting geven als je gelijk een afspraak maakt voor eventuele verdere behandeling.

Kijk op Gebitsverzorging bij honden en katten is hard nodig! | Maand van de Gebitsverzorging  om te zien of jouw dierenarts een actie heeft.

 

Zelf kijk ik in mijn salon bij elke trimbehandeling het gebit na, mits de kat het toelaat uiteraard. Doel van de trimsalon is de kat van pijnlijke klitten en vilt afhelpen, dit staat voorop, en als de kat het daarna nog toelaat om het gebit na te kijken doe ik dat eerst, nà de nodige klittenverwijdering.

 

Wat kun je thuis doen?

Als in de bek kijken niet mogelijk is kun je ook op de volgende symptomen letten:

 • Onaangename geur uit de bek.
 • Moeizamer of langzamer brokken eten, kleine kruimeltjes achterlaten bij het eten.
 • Kop schuin houden tijdens het eten, schudden met de kop.
 • Met de poten de bek afvegen, vooral na het eten. 
 • Kwijlen, speeksels, of het hebben van een natte bek.
 • Gedragsveranderingen in het algemeen: verminderde activiteit, pijn, agressie.
 • Uiteraard vachtproblemen niet te vergeten, als een kat pijn heeft in z'n bekje laat hij zijn vachtverzorging vaak achterwege.

 

Een tip voor als het je niet lukt om het bekje te bekijken: maak een filmpje tijdens het geeuwen van de kat, zodat je daarna het beeld kunt stopzetten en kijken of je iets ziet dat niet klopt. Dit is een goede controle om regelmatig uit te voeren tussen de jaarlijkse check up bij de dierenarts.

Let op geelverkleuring aan tanden en kiezen, tandplak, rood of bloedend tandvlees.

 

Afgelopen week heb ik een ontzettend interessant Webinar gevolgd over het gebit van de kat bij Coby Malogrino van www.katviseur.nl

Ze legt alles erg duidelijk uit aan de hand van mooie presentaties.

Kijk op Katviseur® - Webinars voor meer gratis Webinars van Coby.

   

  Enkele weken geleden had ik een prachtige ragdoll van 2 jaar, OJ, in mijn salon. Tijdens het controleren van het gebit zag ik dat het tandvlees ontstoken was en dat er een snijtand (dit zijn de kleine tandjes vooraan boven en onder, tussen de hoektanden) ontbrak.

  De eigenaar heeft gelijk een afspraak bij de dierenarts gemaakt, na bezoek daaraan bleek helaas dat alle kiezen getrokken moesten worden en dat het waarschijnlijk genetisch is.

   


  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.