Wat kun je verwachten bij Kattentrimsalon Ilse

Gemiddeld ben ik een uurtje bezig met een trimbehandeling. Geen enkele behandeling ziet er hetzelfde uit. Alles is afhankelijk van hoe de gemoedstoestand en uiteraard de vachtconditie van de kat is op dat moment. Komt hij gelijk uit zijn reismandje, of is hij terughoudend.

Een extreem vervilte kat trimmen duurt langer dan een kat met enkele klitten, en dan hangt het er ook vanaf of de kat het toelaat of niet. Als de kat het te spannend vindt of te hoog in zijn stress zit, las ik een pauze in. Zodat de kat even kan rondstruinen in de salon, en eventueel ontspannen met een speeltje en/of snack. Ten allen tijde blijf ik katvriendelijk werken. Ik plan altijd ruim de tijd in voor een trimbehandeling.

In mijn salon wordt nooit een nekgreep toegepast!

Heeft elke kat periodiek een trimbehandeling nodig?

Nee, zeker niet. De meeste katten verzorgen hun eigen vacht tussen de 2 à 4 uur per dag! En ze hebben daarvoor een ontzettend handige tool: de kattentong.

Toch kunnen sommige katten wel veel baat hebben bij één of meerdere trimbehandelingen. Katten die wat ouder zijn, overgewicht hebben, een overvloedige vacht hebben, gezondheidsproblemen (zoals gebitsproblemen, artrose ...) of stress gerelateerde problemen ervaren, kunnen moeite krijgen om hun vacht te verzorgen. Door deze katten tijdig en soms zelfs periodiek een trimbehandeling te geven, worden pijnklachten, vacht- en huidproblemen voorkomen.

Functies van de kattenvacht

De kattenvacht heeft veel noodzakelijke functies. Denk aan bescherming tegen warmte en kou, tegen verwonding door de eigen nagels, UV-straling, vijanden, struiken... Ik respecteer het natuurlijke groeiproces van de kattenhaar. Daarom is het ontwollen van de kattenvacht of meer haren weghalen dan noodzakelijk, op mijn trimtafel een echte NO GO! In mijn kattentrimsalon zal je geen tools tegenkomen die haren uittrekken. De Furminator is daar een prachtig voorbeeld van: voor mij absoluut een 'no go'. Ik werk met een combikam, een kleine slickerborstel en een tondeuse. 

Wat ook ontzettend belangrijk is om de vacht zo intact mogelijk de laten is dat er tussen de opperhuid en de vacht een microfilm zit, dit is een soort van "legertje" wat de kat beschermt tegen allergenen en bacteriën.

Ik kan niet vaak genoeg zeggen: hoe minder hulp de kat van ons nodig heeft hoe beter het is voor de algehele gezondheid van de kat, vandaar dat ik op een vachtbesparende manier werk.

Maak snel een afspraak om zelf te leren hoe je je kat zijn vachtverzorging kan doen op een vachtbesparende manier.

 

De kattentrimsalon: voorbereiding en de reis er naartoe

In het geval dat meerdere katten voor een trimbehandeling komen, vervoer ze dan in aparte reismandjes. Een trimbehandeling kan spannend zijn voor katten, dan kan het wel eens voorkomen dat ze niet meer bij elkaar in dezelfde reismand willen. Dit kan onnodig stress opleveren.

Zorg er voor dat je een grote stevige reismand hebt, zeker voor grotere kattenrassen is dat echt een must.

Ook is het fijn om voor elke kat een eigen kleedje of kussentje (liefst niet al te klein) van thuis mee te nemen, waar de geur van de betreffende kat aan zit en die niet in de reismand vervoerd wordt. Stel dat de kat deze niet heeft, leg dan een week van tevoren een handdoek of dekentje op de lievelingsplek van je kat. Tijdens de trimbehandeling van je kat, leg ik het kleedje op mijn trimtafel. Dit geeft gelijk een vertrouwde geur voor de kat en werkt stress reducerend.

Gelieve niet met de kat aan de lijn te komen, de kans is te groot dat er zich onderweg een stressvolle situatie voordoet.

Als je vragen hierover hebt of een reismand wil lenen?

Geen probleem, ik geef graag advies. Lees ook deze blog die ik hierover gemaakt heb,

Voor het trimmen eerst even rustig kennismaken

Ik zet het reismandje open en zo maken we eerst rustig kennis met elkaar (geuren, en wennen aan mijn stem en aan de salon). Als de kat er aan toe is, start ik zo snel mogelijk met trimmen. Ik zal alleen plaatselijk klitten verwijderen. Mijn voorkeur gaat uit naar het uitpluizen van klitten, maar als de kat dit niet fijn vindt scheer ik ze plaatselijk weg; dit gaat snel en veroorzaakt geen onnodige pijn. Ik verwijder nooit méér haren dan noodzakelijk, omdat deze erg belangrijk zijn voor de kat - zoals ik hierboven al heb verteld.

Kan jij bij de trimbehandeling aanwezig zijn?

Toen ik pas mijn trimsalon geopend had, werd ik erg afgeleid door het contact met het baasje tijdens het trimmen. Ik kon mijn aandacht dan niet bij de kat houden, omdat ik aan het praten was met de eigenaar. De kat merkt dit gelijk op en het trimmen gaat dan niet zo soepel. Ik ben dan ook gestart met trimmen zónder eigenaar erbij.

Ondertussen kan ik 'praten en breien" tegelijk. En vind ik de extra paar handen soms heel erg fijn tijdens de trimbehandeling, dan kan het baasje met de kat kroelen, spelen of afleiden met snoepjes.

Afspraak maken bij Kattentrimsalon Ilse?

Whatsapp naar +31627094289