De trimbehandeling

Heeft elke kat periodiek een trimbehandeling nodig? Nee, zeker niet. De meeste katten verzorgen hun eigen vacht tussen de 2 à 4 uur per dag! En ze hebben daarvoor een ontzettend handige tool: de kattentong. 

Toch kunnen sommige katten wel veel baat hebben bij één of meerdere trimbehandelingen. Katten die wat ouder zijn, overgewicht hebben, een overvloedige vacht hebben, gezondheidsproblemen (denk aan gebitsproblemen) of stressgerelateerde problemen ervaren, kunnen moeite krijgen om hun vacht te verzorgen. Door deze katten tijdig en soms zelfs periodiek een trimbehandeling te geven, worden pijnklachten en huidproblemen voorkomen.

Functies van de kattenvacht

De kattenvacht heeft veel noodzakelijke functies. Denk aan bescherming tegen warmte en kou, tegen verwonding door de eigen nagels, UV-straling, vijanden, struiken... Ik respecteer het natuurlijke groeiproces van de kattenhaar. Daarom is het ontwollen van de kattenvacht of meer haren weghalen dan noodzakelijk, op mijn trimtafel een echte NO GO! In mijn kattentrimsalon zul je dus geen tools tegenkomen die haren uittrekken. De Furminator is daar een prachtig voorbeeld van: voor mij absoluut een 'no go'. Ik werk met een combikam, een kleine slickerborstel en een tondeuse. 

 

Slickerbrush, combikam en tondeuse

De trimbehandeling: hoe gaat dat?

Als je meerdere katten meebrengt voor een trimbehandeling, dan vraag ik om ze in aparte reissmandjes te brengen. Ook is het fijn om voor elke kat een eigen kleedje (liefst niet al te klein) mee te nemen, waar de geur van de betreffende kat aan zit. Stel dat de kat deze niet heeft, leg dan een week van tevoren een handdoek of dekentje op de lievelingsplek van je kat. Tijdens de trimbehandeling van je kat, leg ik het kleedje op mijn trimtafel. Dit geeft gelijk een vertrouwde geur voor de kat en werkt stressreducerend.

Voor het trimmen eerst even rustig kennismaken

Ik neem ruim de tijd voor een trimbeurt. Ik zet het reismandje open en zo maken we eerst rustig kennis met elkaar (geuren). Als de kat er aan toe is, start ik zo snel mogelijk met trimmen. Ik zal alleen plaatselijk klitten verwijderen. Mijn voorkeur gaat uit naar het uitpluizen van klitten, maar als de kat dit niet fijn vindt scheer ik ze plaatselijk weg; dit gaat snel en veroorzaakt geen onnodige pijn. Ik verwijder nooit méér haren dan noodzakelijk, omdat deze erg belangrijk zijn voor de kat - zoals ik hierboven al heb verteld.

Kan jij bij de trimbehandeling aanwezig zijn?

Ervaring heeft inmiddels uitgewezen dat de meeste katten zich het beste (en dus het makkelijkst en het snelst) laten trimmen als het baasje er niet bij is. Dus dat heeft mijn voorkeur. Immers: hoe soepeler en sneller de trimbehandeling verloopt, hoe plezieriger het is voor de kat. Ik volg het tempo dat jouw kat aangeeft. Is de kat erg gestrest, dan las ik een pauze in. Ik laat hem dan even doen waar hij behoefte aan heeft; even snuffelen, kroelen, een snoepje, een beetje spelen.
Als de kat zich goed laat trimmen, dan zorg ik dat hij zo snel mogelijk klaar is. Ik bekijk altijd per kat wat de beste aanpak is.

Tijdens de trimbehandeling kun je wachten bij mij in huis, dan ben je gelijk in de buurt om de kat zo snel mogelijk weer naar huis te brengen en stel dat ik toch een handje nodig heb, ben je ook dichtbij!

Ik maak tijdens de trimbehandeling foto's of filmpjes, die ik je achteraf opstuur.

Kijk in mijn blog hoe een volledige trimbehandeling eruit ziet.

Afspraak maken bij Kattentrimsalon Ilse?

Neem contact op via mail of telefoon +31627094289 en dan plannen we een afspraak in voor jouw kat! Ik werk zonder wachttijd.