De winter is het "topseizoen" om klitten en nog erger, viltplaten, te ontwikkelen.
Als de dagen weer korter worden gaan de haarzakjes in een rustfase, iets van een 10% van de haarzakjes is nog actief in de winter. Dit betekent dat de kat het de hele winter met dezelfde vacht moet doen.
Wat gebeurt er verder in de winter?
Verwarming gaat omhoog --> luchtvochtigheid gaat omlaag (ideaal is tussen 50 en 60%) --> vacht wordt statisch
Katten nestelen zich graag op fleecedekentjes --> statische vachten
Wrijving tijdens het lopen, denk aan de oksels en liezen
Het gebruik van rubber of kunststof vachtverzorgingsmaterialen maakt de vacht statisch
Wat is vervilting?
Door allerlei omstandigheden (bekijk hiervoor meerdere andere blogs die ik geschreven heb) kunnen katten klitten krijgen. Van de ene klit, komt de andere en voordat je het doorhebt ontstaat er een viltplaat.
Als we de kat hierbij niet helpen kunnen ze op een gegeven moment de vilt zelf uittrekken, hierbij kan de huid scheuren.
Vilt doet erg veel zeer, het trekt aan de huid, veroorzaakt wondjes, is een ideale broedplaats voor vlooien en ontregelt de huidflora (dit maakt de kat vatbaarder voor bacteriën).
Wat doet de kat zelf?
Op de kattentong zitten een soort van "haakjes
De gemiddelde kat verzorgt (wast) zichzelf 2 à 4 uur per dag
Hiermee likt hij de losgelaten wolhaartjes uit de vacht, reinigt zijn vacht én ordent de haartjes
Dit kun je heel goed zien op onderstaande foto's
Samenvatting winter:
Doordat er in de winter nog maar weinig haarzakjes actief zijn, moet de kat het de hele winter met dezelfde vacht doen. De vacht slijt en gaat net als bij de mens splijten.
Dit in combinatie met de factoren van wat er verder nog gebeurt in de winter (statische vacht door wat ik hierboven beschreef) maakt dat de splijtende haartjes sneller in de "buurhaartjes"gaan vasthaken.
Met als gevolg dat er klitten ontstaan! En als deze niet weggehaald worden gaan de klitten naar elkaar toegroeien en wordt het een viltplaat! Bekijk foto's van viltplaten onderaan deze blog!
Bij vachtproblemen waar je zelf niet uitkomt neem je best zo snel mogelijk contact op met een kattentrimster die kat- en huidvriendelijk en vachtbesparend werkt. Vilt kan heel snel ontstaan! In een volgend blog ga ik dieper in op de vachtverzorging in de winter!
Ontdek je klitten of vervilting bij je kat maak dan zo snel mogelijk een afspraak door op onderstaande knop te klikken.
Deze kennis heb ik opgedaan bij het HKI in Bunnik, tijdens een les van docente Jet Bijen.
Onze kat Kaï, als model terwijl hij zichzelf aan het verzorgen is
Dit is een beginnend stuk vilt: aan de buitenkat (zie eerste foto) lijkt er in eerste instantie niet zo heel veel aan de hand te zijn. De tweede foto laat zien hoe vilt eruit ziet tegen de huid. De laatste foto is het vilt gezien van de zijkant.
Op onderstaande foto's zie je volledige viltplaten die ik weggeschoren heb bij een kat.
Reactie plaatsen
Reacties