Welke kat heeft hulp nodig bij de vachtverzorging: overvloedige vacht, vervilting, ernstige vervuiling

Overvloedige vacht

Je hebt heel veel soorten katten en allemaal hebben ze hun eigen unieke vacht. Dit kan zelfs bij broertjes en zusjes onderling anders zijn. Sommige katten hebben een overvloedige vacht. Sommige vachten zijn erg statisch en andere weer niet. Er is geen peil op te trekken.

Feit blijft dat het belangrijk is dat je als baasje heel alert blijft. Voel je tijdens het aaien een klit, ga de kat dan niet á la minute "lastigvallen", want waarschijnlijk ligt hij net lekker te relaxen. Onthoud waar de klit zit en ga er op een vast tijdstip, misschien voordat je de kat eten geeft, of voordat je er mee speelt ..., mee aan de slag, en geeft áltijd een beloning achteraf.

Begin met het uitpluizen met je vingers, lukt dit niet meer dan gebruik je de eerste 2 tanden van de combikam en die zet je haaks op de klit, terwijl je de klit vasthoudt bij de huid pluk je zo de klit open, afgewisseld met je vingers en met de kam, totdat je de klit er zo uit kunt kammen. Dit gaat enkel bij kleinere klitten. Dus wees er op tijd bij!

Vervilting ontstaat doordat je een knoop niet opmerkt en deze telkens groter wordt, totdat er een hele vilplaat ontstaat. Dit is ontzettend pijnlijk voor de kat en hierbij is hulp van een kattentrimster noodzakelijk.

Ernstige vervuiling

Dit kan door allerlei oorzaken hebben. In mijn salon komt het regelmatig voor dat de kat zichzelf zó vervuilt heeft na het kattenbakgebruik dat hij het zelf niet meer schoon krijgt. Bij extreme vervuiling kan hier helaas enkel de tondeuse nog zijn werk doen.

Maar denk ook aan olie, kaarsvet ...

Bij twijfel maak je een afspraak via de bekende wegen https://www.kattentrimsalonilse.nl/contact

Of door zelf een afspraak te maken in mijn online agenda.

 

Mijn kennis heb ik opgedaan bij het HKI in Bunnik, door docenten Hennie Schuit en Jet van Bijen. Uiteraard blijf ik elke dag bijleren in mijn eigen salon en door Webinars en contacten met collega's.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.