Katvriendelijk werken: de kat is de baas!

Gepubliceerd op 13 maart 2022 om 14:39

Katvriendelijk trimmen

Ik vind het van erg groot belang dat ik katvriendelijk werk. Dit betekent dat ik de kat niet in allerlei houdingen dwing op mijn trimtafel en dat ik regelmatig een pauze inlas, om de kat zo stressvrij mogelijk te trimmen.

 

Nadat ik jullie van koffie of thee heb voorzien ga ik gelijk naar de trimsalon en begin aan de trimbehandeling. Ik maak altijd een filmpje en foto's, zodat ik die achteraf naar je toe kan sturen.

Bekijk de Blog van 13 februari  om te zien hoe een volledige trimbehandeling er uitziet.

Wat is katvriendelijk?

 • Als de kat niet zelf uit zijn mandje komt, haal ik hem er het liefst langs de bovenkant uit, als het reismandje geen bovenlader heeft, laat ik de zwaartekracht zijn werk doen, en til het mandje stapsgewijs een beetje hogerop, zodat de kat er vanzelf uitkomt. Ik grijp niet met mijn handen in het mandje om hem er zó uit te halen.

 

 • Mijn trimbehandeling begint met het contact maken met de kat, dit doe ik door op het kopje en onder het kinnetje te aaien en hem aan mijn stem te laten wennen. Daarna voel ik de vacht door om in te schatten wat ik ga doen tijdens de behandeling.

 

 • Op mijn trimtafel ligt een zacht matje, met daar bovenop een dekbedje. Als het een oude kat betreft leg ik er een extra aankleedkussen voor een baby bovenop. Hoe zachter hoe beter voor oude katjes, in verband met eventuele pijntjes.

 

 • Ik vraag altijd aan het baasje of ze een dekentje hebben met het vertrouwde geurtje van de kat eraan, zodat ik die dan bovenop mijn dekentjes leg. Als de kat op een dekentje kan liggen met zijn eigen geurtje eraan, werkt dit stress verlagend.

 

 • De juiste materialen gebruiken: geen scherpe kammen (doen zeer op de huid en zijn niet vachtvriendelijk, hier kom ik in een later blog op terug), mijn voorkeur gaat naar een tondeuse die zo stil mogelijk is. Eerst laat ik de tondeuse zien en de kat eraan ruiken, daarna zet ik op een afstand de tondeuse aan, zodat de kat aan het geluid kan wennen.

 

 • Constant houd ik het gedrag van de kat in de gaten: kijken, observeren, details zien en daarop anticiperen. Soms wil ze dat de behandeling zo kort mogelijk duurt, dat is uiteraard ook goed.

 

 • Samenwerken met de kat, hem ruimte geven en met liefde en respect behandelen, zijn bewegingen volgen op de trimtafel.

 

 • Wat de kat op mijn tafel leert neemt hij mee naar de toekomst, ik wil hem een zo positief mogelijke ervaring meegeven.

 

 • Zo snel en efficiënt als mogelijk is werken.

 

 • Stress ontladen door spel en / of snacks. Als de kat téveel stress ervaart staak ik de behandeling.

 

 • Bij Kattentrimsalon Ilse kan de kat lekker naar buiten kijken. De meeste katten vinden dit erg leuk, sommige katten raken er gestrest van, als ik dat opmerk verplaats ik de trimtafel.

 

 • Er staat altijd een kattenbak, voor als de nood hoog is.

 

Waarschijnlijk zijn er nog zaken, die voor mij zó vanzelfsprekend zijn, dat ik ze hier vergeet te benoemen, maar waar het bij Kattentrimsalon Ilse op neer komt:

De kat krijgt alle liefde, aandacht en respect én ik laat de kat in zijn waarde. In mijn salon is de kat de baas!

 

Waarom trim ik de kat zonder zijn baasje erbij?

Tijdens een trimbehandeling heb ik al mijn energie nodig om me op te de kat af te stemmen en constant zijn gedrag in de gaten te houden.

Ná de trimbehandeling laat ik je kat lekker rondstruinen in de kattentrimsalon, en geef haar wat lekkers en een trappelkussentje of een ander speeltje. Spelen en eten zijn goede stressontladers voor een kat.

Daarna haal ik het baasje erbij en leg ik uit wat ik gedaan heb tijdens de trimbehandeling en doe ik voor hoe je de vachtverzorging thuis het beste kunt aanpakken. Ook heb ik dan de tijd om verdere vragen te beantwoorden.

Wil je een afspraak maken neem dan contact met me op.

 

Kennis heb ik opgedaan bij het HKI te Bunnik, met als docenten Hennie Schuit en Jet van Bijen. In de praktijk leer ik nog elke dag bij.

Met dank aan deze lieve, prachtige modellen: Puck (Britse langhaar), Kaï (ragdoll, 1 van onze katten), Genji (ragdoll), Beatel (Europese langhaar), Noekie (Sibeer), Teddy (Britse langhaar), Sloeber (Europese korthaar), Gerrie (Maine Coon), Punky (Europese korthaar), OJ (ragdoll), Blue Berry (Maine Coon) en Q (Britse langhaar).


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.