Katvriendelijk werken: de kat is de baas!

Katvriendelijk trimmen bij Kattentrimsalon Ilse / /Gemeente Steenbergen, Nieuw-Vossemeer

Ik vind het van erg groot belang dat ik katvriendelijk werk. Dit betekent dat ik de kat niet in allerlei houdingen dwing op mijn trimtafel en dat ik regelmatig een pauze inlas, om de kat zo stressvrij mogelijk te trimmen.

Wat is katvriendelijk?

 • Als de kat niet zelf uit zijn mandje komt, haal ik hem er het liefst langs de bovenkant uit, als het reismandje geen bovenlader heeft, laat ik de zwaartekracht zijn werk doen, en til het mandje stapsgewijs een beetje hogerop, zodat de kat er vanzelf uitkomt. Ik grijp niet met mijn handen in het mandje om hem er zó uit te halen.

 

 • Mijn trimbehandeling begint met het contact maken met de kat, dit doe ik door op het kopje en onder het kinnetje te aaien en hem aan mijn stem te laten wennen. Daarna voel ik de vacht door om in te schatten wat ik ga doen tijdens de behandeling.

 

 • Op mijn trimtafel ligt een zacht matje, met daar bovenop een dekbedje. Ik heb opgemerkt dat katjes het lekkerder vinden om zacht te liggen dan dat ze los op de trimtafel gezet worden.

 

 • Ik vraag altijd aan het baasje of ze een dekentje hebben met het vertrouwde geurtje van de kat eraan, zodat ik die dan bovenop mijn dekentje leg. Als de kat op een dekentje kan liggen met zijn eigen geurtje eraan, werkt dit stressverlagend.

 

 • De juiste materialen gebruiken: geen scherpe kammen (doen zeer op de huid en zijn niet vachtvriendelijk, hier kom ik in een later blog op terug), mijn voorkeur gaat naar een tondeuse die zo stil mogelijk is. De tondeuse zet ik eerst op een afstand aan, om te kijken hoe de kat erop reageert en zodat de kat aan het geluid kan wennen.

 

 • Constant houd ik het gedrag van de kat in de gaten: kijken, observeren, details zien en daarop anticiperen.

 

 • Samenwerken met de kat, hem ruimte geven en met liefde en respect behandelen, zijn bewegingen volgen op de trimtafel.

 

 • Wat de kat op mijn tafel leert neemt hij mee naar de toekomst, ik wil hem een zo positief mogelijke ervaring meegeven.

 

 • Zo snel en efficiënt als mogelijk is werken.

 

 • Stress ontladen door spel en / of snacks. Als de kat téveel stress ervaart staak ik de behandeling.

 

 • Sinds kort heb ik ondoorzichtige folie op de ramen geplakt, zodat de kat niet achter een volledig glas zit, maar toch nog buiten naar de vogeltjes kan kijken.

 

 • Er staat altijd een kattenbak, voor als de nood hoog is.

 

 • Ná de trimbehandeling laat ik je kat lekker rondstruinen in de kattentrimsalon, en geef haar wat lekkers en een trappelkussentje of een ander speeltje. Spelen en eten zijn goede stressontladers voor een kat.

 

Waarschijnlijk zijn er nog zaken, die voor mij zó vanzelfsprekend zijn, dat ik ze hier vergeet te benoemen, maar waar het bij Kattentrimsalon Ilse op neer komt:

Bij kattentrimsalon Ilse krijgt je kat alle liefde, aandacht en respect die hij verdient én ik laat de kat in zijn waarde. In mijn salon is de kat de baas!

 

Wil je een afspraak maken neem dan contact met me op of klik op onderstaande button om online een afspraak in te plannen.

 

Kennis heb ik opgedaan bij het HKI te Bunnik, met als docenten Hennie Schuit en Jet van Bijen. In de praktijk leer ik nog elke dag bij en uiteraard ook door het volgen van bijscholingen, webinars en intervisies met collega's.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.