Vachtbesparend

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 12:55

Vachtbesparend werken  bij Kattentrimsalon Ilse / Gemeente Steenbergen, Nieuw-Vossemeer

In mijn vorige blog had ik het over katvriendelijk werken. Vandaag ga ik het hebben over waarom het zó belangrijk is om vachtbesparend katten te trimmen.

De vacht heeft meerdere functies, daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk vacht te behouden.

Functies van de vacht:

  • Bedekking en bescherming van de huid: bij het jagen vanuit de struiken, bij gevechten, prikkeldraad, tegen zijn eigen nagels, enz ... 

 

  • Isolatie: De kat kan de mate van isolerend vermogen beïnvloeden door de haren (aangestuurd door middel van de haarspiertjes) plat te leggen of omhoog te zetten. Deze spiertjes zetten de haren rechtop bij kou (zo ontstaan er meer luchtlagen en deze werken isolerend) en bij warmte worden de haren platter gelegd. De combinatie van de haren en het onderhuids vet zorgen ervoor dat de kat zijn temperatuur, zowel bij vriestemperaturen als bij een hittegolf, rond de 39 graden behoudt. Op deze manier kan het dier zich gemakkelijk aan een koude of warme omgeving aanpassen. 

 

  • Camouflage: de vacht zorgt voor een goede camouflage bij het jagen (enkele rassen buiten beschouwing gelaten;-))

 

  • Bescherming tegen schadelijke stralen van de zon: UV-A (vernietigd DNA In de celkernen en UV-B straling veroorzaakt zonnebrand (kanker). Let hier erg op bij heel kortharige en lichte katten en katten met witte oortjes of als een kat geschoren is wegens vervilting. Insmeren met zonnebrand is in sommige gevallen nodig! Let er net als bij jezelf op dat je de kat niet in de volle zon laat tussen 11u en 15u.

 

  • Nog een belangrijke functie van de vacht is het bieden van een habitat voor, en beschermen van de microbiële huidflora (dit zijn miljarden micro-organismen die op de huid tussen de haren leven en een microfilm vormen tussen de hoornlaag en het haar). De micro-organismen zijn voor hun leefklimaat afhankelijk van een gezonde huid én vacht. Bij een defect in de huid óf vacht is er meer kans op infecties, huidreacties, allergische reacties en slaan ziektemakers sneller toe.

 

Dit zijn enkele belangrijke redenen om de vacht zó intact mogelijk te laten. Uiteraard is het belangrijk dat de vacht klit- en viltvrij is, maar laat de vacht zoveel mogelijk met rust.

 

Wil je meer informatie of een afspraak maken neem dan contact met me op. Of maak gelijk een afspraak in mijn online agenda door op onderstaande knop te klikken.

 

Mijn kennis heb ik opgedaan tijdens mijn opleiding bij het HKI te Bunnik, door docenten Hennie Schuit en Jet van Bijen. Uiteraard door jarenlange ervaring in mijn eigen kattentrimsalon, het volgen van bijscholingen, webinars en veel contact met collega's.

Hieronder foto's van Lucy en Kaï na een speelbeurt. Zo zie je hoeveel haren ze kunnen "offeren" tijdens het jagen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.