Welke kat heeft hulp nodig bij de vachtverzorging: pijn

Tand- en mondaandoeningen

Als een kat pijn heeft in z'n bekje laat hij zijn vachtverzorging vaak achterwege. Zodra een kat stopt met zichzelf te wassen komen er al snel klitten tevoorschijn, wat binnen de kortste keren kan vervilten.

Over mondaandoeningen had ik eerder al een  blog geschreven.

 

Pijn, artrose, oudere katten, ingegroeide nagels, ...

Eigenlijk alles wat pijn gerelateerd is kan ervoor zorgen dat de kat stopt met zijn vacht te verzorgen. Stel dat de kat een afgebroken nageltje heeft van het standbeen, dat hij nodig heeft om op te leunen tijdens het wassen. 

Misschien is hij wel verkeerd terecht gekomen na een sprong of is hij van de trap gevallen zonder dat je het weet. 

Oudere katten of katten met artrose, worden strammer, en kunnen niet goed meer bij sommige plekken bijkomen om zich te wassen.

Dit zijn enkele van de vele redenen dat de kat (plaatselijk) klitten kan krijgen, omdat hij zichzelf op een bepaalde plek niet meer kan verzorgen omdat hij pijn heeft.

De kat is een meester in het verstoppen van pijn, daarom is het ontzettend belangrijk om je kat goed te observeren, zowel het gedrag als uiterlijke kenmerken.

Bekijk hem goed als hij bij je komt liggen en hij strekt bijvoorbeeld zijn pootjes uit, kijk dan of alle nageltjes er nog goed uitzien. Of kijk zijn gebit na terwijl hij gaapt. 

Als de kat bij je ligt ga hem dan niet "pesten" met allerlei vervelende dingen die je wil voelen of nakijken, doe dit enkel met je ogen. De kat komt bij je liggen omdat hij je vertrouwt. Geef hem dit vertrouwen (als hij het fijn vindt is het uiteraard een ander verhaal).Merk je iets op, geef hem dan de verzorging die hij nodig heeft en maak een afspraak bij de dierenarts of de kattentrimsalon.

 

Bij kattentrimsalon Ilse staat vachtverzorging uiteraard voorop, maar als de kat het toe laat controleer ik het gebit, nagels, maak ik de oogjes en oortjes schoon en zet de kat op de weegschaal. Op overgewicht kom ik in een later blog terug.

 

Wanneer een kat zichzelf niet meer wast kunnen er vachtproblemen ontstaan. Neem contact met mij op als je merkt dat je kat hulp nodig heeft bij zijn vachtverzorging. Of maak een afspraak in mijn online agenda door op onderstaande button te klikken.

 

  Mijn kennis heb ik opgedaan bij het HKI in Bunnik, door docenten Hennie Schuit en Jet van Bijen. Uiteraard blijf ik me bijscholen, door middel van webinars en contacten met collega's.

   

  Ingegroeide nagel

  Gebitsproblemen

  Oudere kat

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.