Welke kat heeft hulp nodig bij de vachtverzorging: overgewicht

Overgewicht bij de kat, je zou denken: waarom krijgt een te dikke kat vachtproblemen? Buiten de medische (onder andere diabetes, hartritmestoornissen, leververvetting, ....) of gedragsmatige problemen die een kat ondervindt van overgewicht kan hij zich ook nog eens minder goed bewegen, waardoor hij zijn vacht minder goed kan onderhouden. Een te dikke kat is minder flexibel, en komt hierdoor slecht bij bepaalde plekken.

De gemiddelde kat wast zich 2 á 4 uur per dag, als hij dit door omstandigheden niet meer doet ontstaan er klitten, deze kunnen heel snel uitmonden in vervilte plekken. Buiten dat dit ontzettend pijnlijk is voor de kat, gaat het broeien onder de viltlaag en is het natuurlijke "verdedigings legertje" (de microfilm die de kat beschermt tegen bacteriën, allergieën, ziektekiemen) weg. Dit zorgt er dus niet alleen voor dat de kat constant pijn lijdt, maar ook vatbaarder is voor ziektes of allergenen.

 

In mijn salon weeg ik de kat altijd, om eventuele verschillen in gewicht op te merken. Merk je vachtproblemen op bij de kat, twijfel dan niet en maak zo snel mogelijk een afspraak. Of plan een afspraak in mijn online agenda door op onderstaande button te klikken.

 

Mijn kennis heb ik opgedaan tijdens de lessen bij het HKI, door docenten Hennie Schuit en Jet Bijen. En uiteraard door de jaren ervaring tijdens het trimmen.

Katten met vervilting op de huid, soms zie je dit amper aan de bovenkant. Dit zijn trouwens niet perse katten met overgewicht, maar ter illustratie voor de onderliggende vervilting.

Op deze foto's zie je hoe erg de vervilting al aan de huid heeft getrokken voordat het geschoren is.

Stuk afgeschoren vervilting / kat op de weegschaal.

Katten met overgewicht

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.